ΣΗΤΕΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ένα ταξίδι στην Σητεία, το Νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, είναι μια εμπειρία πρωτόγνωρη με συγκινήσεις και συναισθήματα τόσο όμορφα που μοιάζουν με ένα γλυκό ερωτικό παιχνίδι που συμμετέχουν όλα τα στοιχεία της φύσης και της ζωής.

Φύση, φως, άνθρωποι γίνονται μύθοι ζωντανοί. Γιατί εδώ είναι άκρη, είναι όριο, είναι χώρα μακρινή. Εδώ είναι η πύλη του Μινωικού, του αρχαίου κόσμου προς την Ανατολή και εδώ ο Δίας Ταύρος έφερε στις πλάτες του από τις ακτές της Ασίας την όμορφη Ευρώπη. Εδώ είναι το αρχαίο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων και των πολιτισμών τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Εδώ τραγουδήθηκε ο πρώτος ύμνος στην Ειρήνη σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, εδώ είναι η γη των Ετεοκρητών. Εδώ όλα έχουν αφήσει λαμπρά σημάδια και δίδουν στα πράγματα διάσταση μυθική.

Αλλά ακόμη το ξηροθερμικό και εύκρατο κλίμα, ο ζωογόνος ήλιος και οι δροσερές αύρες οξύνουν τις αισθήσεις του ανθρώπου και αναγεννούν τον επισκέπτη.

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ – ΜΟΥΣΕΙΑ

Λίγα μέρη στον κόσμο έχουν να επιδείξουν τέτοιο πλούτο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όπως η Επαρχία Σητείας.

Το Μινωικό Ανάκτορο της Ζάκρου και η Μινωική πόλη του Παλαικάστρου, τα Μινωικά κέντρα λιμάνια του Μόχλου και της Ψύρας, η Δωρική Ελληνιστική Ίτανος και η Δωρική Ετεοκρητική Πραισός, το φρούριο Καζάρμα της Σητείας, η Ενετική Έπαυλη της Ετιάς και ο Μεσαιωνικός οικισμός της Βόιλας, το «Μεγάλο Μοναστήρι» Τοπλού και πλήθος πανέμορφων βυζαντινών εκκλησιών κ.α. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά μουσεία, όπως το αρχαιολογικό μουσείο Σητείας, τα λαογραφικά μουσεία Σητείας, Χαμεζίου, Παλαικάστου, Πραισού, τα μουσεία της Μονής Τοπλού, το μουσείο του νερού και το Παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Ζάκρο κ.α.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η επαρχία Σητείας διαθέτει πλήθος από εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες με κρυστάλλινα νερά, αμμουδιές και πύρινο ήλιο, άλλες ερημικές, που προσφέρονται για ιδανικές, μοναχικές και ήρεμες στιγμές και άλλες πολυσύχναστες για όσους αγαπούν την κοσμικότητα και τα θαλάσσια σπορ.

Οι παραλίες του Βάι, του Κουρεμένου, της Ερημούπολης, της Χιόνας, της Κάτω Ζάκρου, της Σητείας, του Μακρύ Γιαλού, του Ξεροκάμπου, της Λεύκης (Κουφονήσι), του Μόχλου είναι μερικές από αυτές.

 

ΝΗΣΙΑ

Αρκετά μικρά ακατοίκητα νησιά με ερημικές παραλίες περιβάλλουν την Επαρχία Σητείας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μπάνιο σε πεντακάθαρα νερά και να ψαρέψει.

Το Κουφονήσι (με καθημερινά δρομολόγια τους θερινούς μήνες από το λιμάνι του Μακρύ Γιαλού), οι Διονυσάδες, η Ψύρα, ο Άγιος Νικόλαος (Μόχλος), η Ελάσσα.

 

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

Θαυμάσιες φυσιολατρικές διαδρομές όπως το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4  υπάρχουν σε όλη την έκταση της Επαρχίας Σητείας,  και εκπληκτικής ομορφιάς βατά φαράγγια όπως του Ρίχτη (με το μοναδικό καταράκτη), της Ζάκρου, του Καψά, των Πεύκων, του Ορεινού,  των Χοχλακιών κ.α.

 

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΗΣ UNESCO

 

Η ιστορία αυτής της γης κυλά για χιλιάδες χρόνια παράλληλα με την ιστορία των ανθρώπων της

Και αν συνήθως ο χρόνος των ανθρώπων αφήνει κενά και ανεξερεύνητα σημεία, ο χρόνος της γης στην Σητεία έχει καταγράψει τα σημάδια του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια πάνω της. Πάνω στην πέτρα, μέσα στις χαράδρες, στα σπήλαια και στα μοναδικά της φαράγγια.

Οι πορείες του ανθρώπου και της γης εδώ στην ανατολική Κρήτη συμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Τα σημάδια των ανθρώπων αποκαλύπτονται στις πλούσιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλά και στη σημερινή, ανόθευτη ακόμα, ζωή των κατοίκων. Η γη αποκαλύπτεται σε κάθε ένα από τα εκατοντάδες σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Αυτή την παράλληλη διαδρομή με τα σημεία των ανθρώπων και τα σημεία της γης, τα «γεωσημεία» μπορεί να ανακαλύψει ο σημερινός επισκέπτης του Γεωπάρκου Σητείας.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η Σητειακή κουζίνα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας που θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον υγιεινές του κόσμου. Ο πλούτος και η ποιότητα των προϊόντων της ευλογημένης Σητειακής γης με πρώτο το πολυβραβευμένο ελαιόλαδο, έχει δημιουργήσει στο πέρασμα των αιώνων μια κουζίνα με μοναδική γεύση, φρεσκάδα και φαντασία, που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στις ταβέρνες και τα ρακάδικα της περιοχής.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Αεροπορικώς: Η Σητεία διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο με πτήσεις προς Αθήνα, προς τα νησιά Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη της Θράκης, την Πρέβεζα της Ηπείρου και το Ηράκλειο, ενώ γίνονται και πτήσεις charters κατά την τουριστική περίοδο από και προς το Εξωτερικό.

Ακτοπλοϊκώς: Το λιμάνι συνδέει την πόλη με τον Πειραιά και τα νησιά Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο και αποτελεί προορισμό για κρουαζιερόπλοια.

Οδικώς: Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται από το βόρειο και το νότιο οδικό άξονα. Ο βόρειος οδικός άξονας συνδέει τη Σητεία με το Ηράκλειο και την υπόλοιπη βόρεια Κρήτη. Ο νότιος οδικός άξονας συνδέει τη Σητεία με την Ιεράπετρα και τη νότια Κρήτη.

ΠΗΓΗ / ByBusMagazine