Η Ιεράπετρα βρίσκεται στη νότιο-ανατολική Κρήτη, χτισμένη σε μια εξαιρετικά στρατηγική θέση, καθώς ελέγχει τις νότιες ακτές της Κρήτης και το Λιβυκό Πέλαγος.

Ευνοημένη από τη θέση της αλλά και από τη φύση, η Ιεράπετρα υπήρξε ανέκαθεν σημαντικό κέντρο για το νησί και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη πόλη στη νότια Κρήτη και σημαντικό τουριστικό προορισμό. Όταν την επισκεφτείτε σήμερα θα δείτε μια πόλη ζωντανή, γεμάτη δράση και ένταση, που δεν θα συναντήσετε ούτε στον Άγιο Νικόλαο, ούτε στη Σητεία.

Η Ιεράπετρα των 13,000 κατοίκων περίπου (απογραφή 2001), είναι μια πόλη χτισμένη δίπλα στη θάλασσα με μια εξαιρετική παραλία στο πιο κεντρικό σημείο της.

Ιεράπετρα, οι ψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Αυτό που κάνει όμως την Ιεράπετρα να ξεχωρίζει είναι πως εδώ παρατηρούνται η μεγαλύτερη μέση ηλιοφάνεια και οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Κρήτη και στην Ελλάδα, με μέσο όρο τους 20 βαθμούς καθ’ όλο το χρόνο.

Αν και η Ιεράπετρα είναι η πόλη που έχει τα πάντα και μπορεί να τα προσφέρει σε αφθονία, το μόνο που δε θα χρειαστείτε είναι η ομπρέλα, καθώς σπάνια βρέχει εδώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής και κεντρικής Κρήτης λειτουργούν ως φράχτες, σταματώντας τα σύννεφα στην πορεία τους προς την Ιεράπετρα.

Η Ιεράπετρα είναι μια από τις πιο εύφορες περιοχές στην Ελλάδα, επομένως και μια από τις πιο παραγωγικές. Οι κάτοικοι της ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια κηπευτικών σε θερμοκήπια, που εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η Ιεράπετρα είναι ξεχωριστή γιατί:

Η Ιεράπετρα έχει πολλούς τίτλους και διεκδικεί ακόμα περισσότερους:

είναι η πιο νότια πόλη της Ευρώπης

η πόλη με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην Κρήτη

ιδανική βάση για εκδρομές και διακοπές στη νοτιο-ανατολική Κρήτη

μια από τις πιο παραγωγικές πόλεις σε αγροτικά προϊόντα στην Ελλάδα…  

Ο κατάλογος είναι μακρύς, αλλά μέχρι πρόσφατα, η Ιεράπετρα δεν ήταν μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για να ομορφύνει με την ανάπλαση του παραλιακού δρόμου της  Ιεράπετρας, που έχει πράγματι γίνει πολύ όμορφος, προσφέροντας ιδανικό χώρο για περίπατο, αλλά και για να απολαύσει κανείς ένα ποτό το βράδυ ή το γεύμα του το μεσημέρι με θέα τη θάλασσα.  

Η πόλη της Ιεράπετρας έχει όμορφα σημεία να ανακαλύψει κανείς και να ξεχάσει ότι βρίσκεται σε μια περιοχή με αρκετή κίνηση, ένα ελαφρύ κυκλοφοριακό πρόβλημα και γενικά αρκετή ένταση που δηλώνει ότι είναι μια πόλη σε διαρκή κίνηση, με ζωντάνια και ενεργητικότητα.