Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Στην θέση των σημερινών Χανίων βρισκόταν η αρχαία πόλη Κυδωνία η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μινωικής Κρήτης. Σύμφωνα με τον μύθο την πόλη έκτισε ο Κύδων, εγγονός του Μίνωα ή γιος του Ερμή. Αναφορές για την πόλη αυτή γίνονται κατά την διάρκεια όλων των περιόδων (Γεωμετρική , Αρχαϊκή). Αξιοσημείωτη είναι η αντίσταση της στους Ρωμαίους αλλά δυστυχώς ο ύπατος Κόιντος Καικίλιος Μέτελλος το 69 π.Χ θα μπορέσει να καταλάβει την πόλη. Η Κυδωνία θα συνεχίσει την ακμάζουσα πορεία της κατά την Ρωμαϊκή και πρώιμη Βυζαντινή περίοδο, θα γίνει έδρα επισκόπου και τελικά θα καταστραφεί από την επιδρομή των Αράβων (πιθανώς το 824 μ.χ.).
Οι Βυζαντινοί θα αναλάβουν να ανοικοδομήσουν την πόλη για να παραχωρηθεί τελικά από τον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό στους Ενετούς μετά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους. Ο τοπικός πληθυσμός θα δει με δυσπιστία τους Ενετούς και οι εξεγέρσεις θα είναι συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή των Σφακίων.
Τα Χανιά θα γίνουν εμπορικό κέντρο τον 16ο αιώνα , θα οχυρωθούν αλλά θα είναι και η πρώτη από τις πόλεις της Κρήτης που θα δεχθεί επίθεση από τους Τούρκους . Το 1645 η πόλη θα επέλθει στα χέρια των Τούρκων για να γίνει έδρα Πασά και από τα σημαντικότερα κέντρα της Τουρκοκρατούμενης Κρήτης. Από το 1851 γίνονται και επίσημα πρωτεύουσα της Κρήτης και μετά την Επανάσταση του 1897 πρωτεύουσα της Κρητικής Πολιτείας.
Τελικά την 1η Δεκεμβρίου 1913 το όνειρο των Κρητών για απαλλαγή από τον ξενικό ζυγό γίνεται πραγματικότητα και τα Χανιά όπως και η υπόλοιπη Κρήτη ενώνονται με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η πόλη θα υποστεί και το πλήγμα το Β' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς οι ζημιές από τους βομβαρδισμούς θα είναι μεγάλες.
Μεταπολεμικά τα Χανιά θα γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη , παρόλο που πλέον πρωτεύουσα της Κρήτης είναι το Ηράκλειο. Εδώ θα ιδρυθεί το Πολυτεχνείο Κρήτης που θα κάνει την πόλη εκτός από οικονομικό και διοικητικό σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό κέντρο.
Σήμερα τα Χανιά εκτός από τουριστικός προορισμός είναι μια πόλη με έντονο χαρακτήρα με πλούσια κοινωνική και πνευματική ζωή που μπορεί από την πρώτη ματιά να μαγέψει τον επισκέπτη της. Την πόλη των Χανίων αποτελούν η παλιά και η καινούργια πόλη, που δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Η παλιά πόλη περιβάλλεται από τα περίφημα ενετικά τείχη του 15ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής. Παλιά βενετσιάνικα κτίσματα, όμορφα ανακαινισμένα σε τυλίγουν με την μαγεία της εποχής και σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Στενά δρομάκια σε οδηγούν ανάμεσα σε ενετικά κτίρια αλλά και τούρκικα, δηλώνοντας έτσι το πέρασμα των κατακτητών από εδώ. Το παλιό λιμάνι με τον μακρύ ενετικό μόλο και το φάρο του, θυμίζουν τα χρόνια που τα Χανιά ήταν μεγάλη εμπορική πόλη. Σήμερα το λιμάνι αυτό δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες, έτσι η εξυπηρέτηση γίνεται από το λιμάνι της Σούδας.
Εντός των τειχών αξίζει να δείτε:
Το Ενετικό λιμάνι, σήμα κατατεθέν της πόλης, την πλατεία Σαντριβάνι, τόπος διασκέδασης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα παλιά σπίτια με τον χαρακτηριστικό συνδυασμό ενετικών και τουρκικών στοιχείων. Το Ναυτικό Μουσείο της πόλης το οποίο στεγάζεται στο ενετικό Φρούριο Φιρκά. Το Τζαμί των Γενιτσάρων το οποίο είναι το πιο παλιό τζαμί της Κρήτης. Στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης μπορείτε να δείτε τις ανασκαφές που έχουν φέρει στο φως το Μινωικό παρελθόν των Χανίων. Την Συνοικία Σπλάτζια, παλιά τουρκική γειτονιά, την γραφική οδό Σκπίντλοφ και το Αρχαιολογικό μουσείο στην οδό Χάληδων. Την Δημοτική αγορά, η οποία είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές σκεπαστές αγορές των Βαλκανίων. Τέλος στην νέα πόλη των Χανίων μπορείτε να επισκεφτείτε το Δημοτικό Κήπο, έργο του Ρεούφ Πασά και την συνοικία της Χαλέπας.